söndag 26 april 2009

Kaukasisk ovtjarka

Skulle du vilja att din granne skaffar en hund som har så starka vaktinstinkter att det är risk för att bli ihjälbiten om du går över tomtgränsen? Jag som haft hund i hela mitt liv blev faktiskt ganska chockad över ett inslag i Uppdrag Granskning där en sådan livsfarlig vakthund debatterades. Riktigt ruggit beteende verkar den ha. Ofta sägs det att det finns inga farliga hundar ... bara farliga hundägare som tar fram det farliga beteendet men här är jag tveksam till om det stämmer.

Hundrasen är en Kaukasisk ovtjarka. Detta är en mycket stor hund, kraftig och grov med massiv benstomme och stark muskulatur. Hanhundens mankhöjd skall ej understiga 65 centimeter. Vikten varierar mellan 50 och 90 kilo. Rasen är skarp och misstänksam med väl utvecklad försvarslust. Den är mycket självständig och inte lämpad för att lyda order, men skyddar sin flock till varje pris. Rasen är normalt avvaktande mot främlingar men kan vara följsam mot sin familj. Dess egenskaper har gjort att rasen anses farlig och oberäknelig, även för sina närmaste, och därför olämplig som sällskapshund eller familjehund. Den anses däremot vara en utmärkt vakthund.

Hunden har anpassats både psykiskt och fysiskt till bergskedjans karga klimat och var ursprungligen bybornas försäkring mot angrepp, både från vilda djur och oönskade främlingar. Inte minst användes den av fåraherdar för att vakta fårflockar. Dess uthållighet, anspråkslöshet och förmåga att anpassa sig till olika väderförhållanden gjorde hundrasen populär i stora delar av forna Sovjetunionen, särskilt i Ryssland, Armenien, Azerbajdzjan och Georgien. Rasen användes sedermera av den sovjetiska militären till såväl bevakning av byggnader som skydd av personer.

Jag tycker att dessa hundar borde förbjudas! De har inget att göra som familjehund ... möjligtvis som tjänstehundar i vaktbolag. Mycket farlig i orätta händer!

4 kommentarer:

gumman sa...

Jo jag har läst mycket om den rasen. Det är verkligen ingen hund jag skulle valt.

anti sa...

Såg ochså detta program och det var en varningens program om hundar framavlade för speciella ändamål.Detta gjordes i ganska stor utsträckning förr just gällande stora vall och vakthundar, de var aldrig inne i närheten av människor annat än just den som hade hand om dom, så det var enmanshundar i dess riktiga bemärkelse.

Anonym sa...

Så himla dålig stil att säga så om en ras !

Hunden blir vad människan gör den till..
varför ska inte människor insé det snart...
Vilken hundras som helst kan bli livsfarlig, ALLT hänger på ägaren !
Jag har träffat en Kaukasisk Ovtjarka, de är hur snälla som helst !

SLUTA HA FÖRDOMMAR OM HUNDAR !

Anonym sa...

Kaukasisk Ovtjarka
Jag har en som går hur bra som helst med både människor och andra hundar som vilken annan ras som helst så blir hunden den man gör den till.
Ta reda på fakta innan ni krittisera en speciell ras. Tack