torsdag 6 november 2008

Herr Nilsson

Han är en man jag hyser stor beundran för. Han har fångat livets mirakel på bild och är berömd över hela världen. Lennart Nilsson, född den 22 augusti 1922 i Strängnäs. En världsberömd journalistisk fotograf som är mest känd för sina titthålsfotografi inom medicin.

Han fick sitt internationella genombrott 1947 med bilder från isbjörnsjakt i Spetsbergen. 1965 publicerar Life hans fosterbilder på 16 sidor plus omslag. Hela upplagan om 8 miljoner exemplar tar slut på några få dagar. Boken ”Ett barn blir till” kommer ut. Sedan dess har han med sina specialbyggda mikroskop strävat efter att dokumentera allt mindre detaljer av biologiskt liv i människokroppen. Under många år har det nu handlat om immunförsvarets kamp mot virus och bakterier. Mindre kända är L. Nilssons bilder från Stockholm. Dessa har samlats i boken ”Lennart Nilsson Stockholm”.

Lennart är idag 86 år men vägrar gå i pension. Just nu håller han på med ett projekt där han undersöker vad som händer när katastrofen inträffar i världens minsta stad! Dessutom utser han varje år pristagaren i "Lennart Nilsson Award".


Foto: Elin Parmhed

5 kommentarer:

Pia sa...

Ja, tänk, det är egentligen inte klokt att det går att ta såna foton/filmer som han gör! Fantastiskt vackra och häftiga är de i alla fall!!

Mita sa...

Tänk i vilket rikt liv denne man har fått levt i, rikedom som ingen kan ta från honom

gumman sa...

Ja, ett par sådana böcker har jag läst sönder när jag var gravid. Underbara!

Ludmilla sa...

Redan som barn tittade jag i hans bok om hur barn blir till och växer i magen, med stort intresse. Senare har det varit självklart att själv skaffa både denna och andra böcker med fantastiska bilder som ger oss en sådan fin insikt! Otrolig person!

pippi sa...

Ja, han är en mästare på att fotografera!

Tack för raderna hos mig!

Ha en fin helg!