torsdag 16 oktober 2008

RMS Titanic

Det är snart 100 år sedan Titanic sjönk och fortfarande fascinerar denna katastrof oss. Det har skrivits och skrivs hyllmetrar, film efter film produceras och jag kan faktiskt läsa om denna mytomspunna ödesdigra natt ... om och om igen! Det kommer ju ständigt ny information och fakta!Royal Mail Steamer Titanic var en oceanångare byggd för linjetrafik mellan Europa och Amerika. Titanic byggdes för att transportera passagerare, dagligvaror och brev. Fartyget ansågs vara osänkbart men sjönk i en mycket omtalad och överraskande olycka som inträffade redan på fartygets jungfruresa.

Den 10 april 1912 avseglade Titanic från Southampton för att gå till New York via Cherbourg i Frankrike och Queenstown (nuvarande Cobh) på Irland. Kapten var Edward John Smith. Ombord fanns 3.320 passagerare och besättningsmän. Den 14 april klockan 23.40 kolliderade hon med ett isberg cirka 600 NM sydost om Newfoundland. Den 15 april klockan 02.20 sjönk fartyget (Wikipedia) .

Med specialbyggda farkoster har människan kunnat nå allt större djup och det var med hjälp av en specialbyggd ”kamerasläde” man fann Titanic den 1 september 1985. Nyheten blev en sensation och redan nästa år gick en amerikansk expedition ut ledd av Robert Ballard. Han var en av dem som varit med om att finna fartyget. Denna gång följde tremansfarkosten Alvin med. Alvin - specialbyggd farkost som kan komma ned till Titanics djup på 3 800 meter. 1987 gick man första gången ner för att bärga föremål. Därefter har ett flertal föremålsexpeditioner gjorts och mer än 4 000 föremål bärgats – allt från porslin, glas, brev och kläder till tyngre och större föremål. Inne på sajten Discovery Channel kan man göra en virtuell dykning ner till Titanics vrak. Vill man ta sig ner IRL så går det också: "Cost for divers: Price including one dive on the Titanic and all other items indicated in the brochure is $40,000 USD per person". Läs mer på Deep Ocean Expeditions om du är intresserad!

2 kommentarer:

Pia sa...

Ruggigt där nere i djupet!! Skulle inte våga dyka ned så långt!

Susjos sa...

Hej Eva! Tack för titten i min blogg! Du har oxå en trevlig blogg som jag kommer att kika in i igen....
Må så gott!
Kram!