lördag 20 september 2008

Rymdresan

Koka dem, frys dem i flytande kväve, låt dem vara utan vatten i tio år ... och ändå klarar de sig. Man visste att dessa små djuren var tuffa överlevnadskonstnärer och nu har de klarat ytterligare ett eldprov – en nästan oskyddad rymdvistelse. Vilka är dessa varelser som klarar temperaturer ner till den absoluta nollpunkten - 273 grader och upp till +150 grader. Jo, jag talar alltså om Björndjuren.

Redan på sjuttonhundratalet upptäcktes björndjurens mirakulösa färdigheter i konsten att överleva. I takt med den tekniska utvecklingen har forskare utsatt de små krakarna för allt mer avancerad djävulskap utan att lyckas plåga livsandarna ur dem (Svd 080918).

Nu har några av dessa små karbater varit ute på en experimentell rymdresa. Bakom detta försök står Kristianstadsforskaren och ekologen Ingemar Jönsson som ingår i det svensk-tyska forskarteam. De skickade upp tretusen små björndjur i en obemannad rymdkapsel. I två veckor vistades de i rymden. Vissa som exponerades helt för UV-strålning dog, men var tionde av dem som skyddades för en del av strålningen överlevde. Fantastiska djur!!! På sajten Dark Roasted Blend finns underbara foto att fascineras av en stund.

Björndjur ( tardigrad)

Slutligen vill jag som vanligt rekommendera en helt otrolig fotosida: Photoblog Erblicken .

Inga kommentarer: