söndag 14 september 2008

Karlavagnen

Nu börjar det bli riktigt kyligt och det märks att hösten har gjort sitt intåg. Jag tillhör den skara av människor som tycker om hösten ... hög frisk luft, vackra färger, mörker och svampar i skogen. Mörker och kyla ger naturligtvis möjligheter till att höja mysfaktorn och dra ner på tempot. Igår kväll var det så pass kallt att vi eldade i kaminen. Att bara sitta och lyssna på hur elden sprakar är väldigt avkopplande. Det blev också mörkt ganska tidigt så stearinljusen kunde tändas, skenet från dessa skapar också en stämning i huset som är alldeles speciell.

Men en av de mysigaste sakerna med hösten är att få hoppa i flanellpyjamasen, krypa ner i sängen, sätta på radion, och ratta in P4. Där börjar nämligen Karlavagnen sin sändning klockan 21:40. Detta programmet består i att lyssnarna ringer in till för att samtala med programledaren. Antingen har man i förväg bestämt ett ämne eller så lämnar man ordet fritt. Här behandlas allsköns ämnen och det är oftast kul att lyssna på alla åsikter. Helst skall Lisa Syrén vara programledare, då brukar det bli intressant.

Karlavagnen är också en stjärnbild som med sina sju ljusstarka stjärnor är en del av Stora Björnen. Ursa Major (Stora Björnen) är den tredje största stjärnbilden och en av de mest kända på norra halvklotet. Jag måste erkänna att jag aldrig förstått hur det är möjligt att få denna samling stjärnor till en Stor Björn. Genom att surfa runt ett tag har jag nu blivit upplyst ... ni som också har svårigheter att särskilja Karlavagnen och Stora Björnen, kan besöka Astronet.

Ursa Major

Inga kommentarer: