fredag 19 september 2008

Sorgfågel

Annika Östberg - är en svensk kvinna som sitter i fängelse på obestämd tid (25 år till livstid) i Kalifornien, USA, dömd för mord (murder enligt regeln om felony murder i kalifornisk lag) på en restaurangägare och en polis 1981.Nu har Annika suttit 27 år bakom galler och igår prövades hennes fall för fjärde gången av kriminalvårdsnämden i Kalifornien, USA. Hon ville få sitt straff tidsbestämt och önskade bli förflyttad till ett svenskt fängelse. Men det blev bakslag ännu en gång!!! Nu får Annika vänta ytterligare två år på att kunna begära resning igen!

Det finns mycket att läsa om Annika eftersom hennes öde engagerat väldigt många. Det har bland annat publicerats en biografi "Sorgfågel" där Annika berättar om sitt liv. Många kampanjer för frigivning pågår med namninsamlingar. På hennes hemsida finns information om hur man kan hjälpa till att få Annika förflyttad till Sverige. I ärlighetens namn bör jag nämna att det även finns de som vill låta henne sitta och ruttna i cellen over there. Själv är jag mer åt det humanistiska hållet och önskar henne frihet ... tycker nog att hon avtjänat sitt straff med råge!

Titta gärna på dessa intressanta dokumentärfilmer om hennes liv (klicka på den lilla gröna kameran på svt's sida inte på play).
Annika - ett brott, ett straff, ett liv (del 1)
Annika - ett brott, ett straff, ett liv (del 2)

Inga kommentarer: