söndag 24 augusti 2008

Svampjakt

Vi startade tidigt idag med att packa en enkel matsäck och sedan snabbt dra iväg till skogs. Målet var Vedema hall som ligger ett stenkast från oss. Det är en förkastningsbrant.

Länsstyrelsen skriver följande: "Vedema hall är en hög förkastningsbrant som omges av ett dramatiskt landskap med djupa raviner och höga rullstensåsar. Från hallens kant har man en storslagen utsikt ut över skogslandskapet i väster och odlingslandskapet kring Hörlingeån i öster (70 meters nivåskillnad). Rökeån rinner i en vindlande dalgång strax söder om hallen och mynnar i Hörlingeån. Mellan förkastningsbranten och en stor grusås i norr ligger Barsjön där fisket är fritt. Ådalen och rullstensåsarna är klädda med lövskog, främst bok medan hallens sluttningar domineras av granskog. De gamla lövträden kring Rökeån hyser många olika lavarter och man kan bland annat hitta den sällsynta lunglaven, som är en av våra mest iögonfallande lavar".

Vedema

Idag hade vi siktet inställt på att hitta matsvampar så med korgen på armen och skärpa i blicken gav vi oss ut. Ganska snart hittade vi vårt första fynd - en stensopp (Karl Johan). Med en nästan manisk besatthet plöjde vi fram i skogen ... timme ut och timme in, backe upp och backe ned. Efter ett tag började vi känna av mjölksyran i benen (vi är ju inga ungdomar längre) så vi beslöt oss för att vara nöjda med dagens fynd.

Det var en alldeles underbar tur i skogen, perfekt väder och en hel del svamp. I vår svampkorg hade vi med oss hem ett 20-tal brun-och stensoppar. Tyvärr hittade vi inga kantareller. Nu skall vi smörsteka de små rackarna och göra oss ett par goda mackor.
Vi inser båda att våra svampkunskaper behöver uppgraderas så det blir svampkurs med start den 9 september på Göingebygdens Biologiska Förening.


3 kommentarer:

SYRRAN sa...

Kära älskade syster!
Hoppas du plockat ätliga svampar o
fortfarande är vid liv.
Kram Kerstin

Eva sa...

Söstra mi ... vi har överlevt och lyser nu i ett grönt neonaktigt sken ... hrm är det tungmetallerna tro?!

Anonym sa...

mycket intiresno, tack