onsdag 27 augusti 2008

Självdestruktiv

Med SJÄLVDESTRUKTIVITET avses en strävan eller ett beteende med målsättningen att skada sig själv eller att ta livsfarliga risker. Tyvärr finns det i dagens samhälle många undomar och framför allt flickor som mår så psykiskt dåligt att de tillfogar sig själv skada.

Det är bara fantasin som sätter gränser för hur självdestruktivitet kan yttra sig. Det kan vara att skära sig på diverse olika sätt, bränna sig, inte låta sår läka, slå sig själv, överdrivet bita på sina naglar, avsiktligt bryta sina armar och ben, slita av hårtussar, dricka lut ... osv.

VARFÖR? Det frågar sig många och svaren/teorierna varierar lite. Några tycker den fysiska smärtan lindrar den psykiska. Andra tycker de förtjänar smärtan och vissa tror det smittar. För många är det också antingen ett rop på hjälp eller en form av medelande man vill ge till omgivningen (kan alltså även ses som ett mode, dvs som en piercing eller tatuering). När det gäller den sistnämda gruppen så är det mestadels de extrema kroppssmyckarna som åsyftas ... de som driver det alldeles för långt och där självstympningen blir till en besatthet (min personliga åsikt). På en av mina favoritsajter deputy-dog kan ni se hur denna självdestruktivitet kan yttra sig. Där listas: the 10 most modified people.

by Deputy-dog

1 kommentar:

åsa sa...

Var hittar du allt?